55-годишен смолянчанин е бил измамен с 68 500 лева, които той

...
55-годишен смолянчанин е бил измамен с 68 500 лева, които той
Коментари Харесай

Измамиха смолянчанин с 68 500 лв. уж за акции на Американската фондова борса

55-годишен смолянчанин е бил излъган с 68 500 лв., които той превел сякаш за покупка на акции от Американската фондова борса.

На 26-ти януари тази година А. Ананиев получил позвъняване от жена с букви В.К., представяща се за чиновник на „ Гранд спот маркет “ ЕООД. Тя му предложила да подписа контракт за финансови услуги и ходатайство при търговия с скъпи бумаги на Американската фондова борса. След пояснения за сигурността на сдружението той получил посредством пощальон контракт за осъществени финансови услуги. Смолянчанинът подписал контракта и го изпратил на компанията. Тя е с пловдивски адрес, съставлява се и се ръководи от Денис Чаушев от Кърджали. В него било уговорено, че изпълнителят (фирмата) се задължава да обезпечи осъществяване на финансови услуги, които по естеството си представлявали вложения на финансови и финансови пазари.

На си сдружението представяло активността си като финансови услуги, платежни услуги, финансов лизинг и парично брокерство.

Към контракта било показано и уверение за регистрация от Министерство на стопанската система, съгласно което „ Гранд спот маркет “ имало лиценз на съображение член 13, алинея 1 от Валутния закон да прави покупко-продажби с благородни метали и скъпоценни камъни. По-късно излъганият открил, че препоръчаните покупко-продажби не попадали в обсега на тази лицензия.



Ананиев извършил дадените с имейл инструкции да заплати сумите за пазаруване на акции и финансови принадлежности, като трябвало обаче да преведе парите по банкова сметка на друга компания - „ Вержиния ФинКорп “ ЕООД. Двете сдружения обаче нямат лиценз за капиталов медиатор.

Първоначално мъжът бил подмамен да купи акции на стойност 1000 лева от „ Шолас Технолоджи “. Така, съгласно напътствията, на 26.01.21 година превел сумата на „ Вержиния ФинКорп “

Няколко дни по-късно – на 2-ри февруари, същата жена му се обадила с предложение за подписване на преференциална договорка с акции на „ Телус “, за които при закупуване на пакет от 5000 щатски $ се предоставял бонус. Същият ден той платил сумата от 8 100 лева

След два дни тя му предложила да купи още акции на „ Телус “, които можели да бъдат извадени от пакет, за по-изгодна цена. Тогава превел още 2 450 лева Последвали още преводи. На 9-ти февруари – 30 000 лв., и на 10-ти февруари -  27 000 лв..

Комуникацията посред им протичала по Вайбър, като мъжът бил убеждаван, че с преведените суми са купени акции.

В реалност покупко-продажби не били сключвани.

Според подписания контракт сдружението трябвало след привършване на покупко-продажбите да трансферира резултата от тях на клиента си. След неведнъж гледище от страна на смолянчанина да придобие своите финансови принадлежности, нищо не последвало. А платената сума към този момент набъбнала на 68 550 лв..

Според Окръжния съд на Смолян нищожността на контракта била изначална, защото ответникът все още на подписване на контракта нямал право да получава сумата, поради невъзможността „ Гранд спот маркет “ ЕООД да прави услугата, за която му било заплатено. Съгласно наредбата на член 55 от Закона за отговорностите и договорите, който е получил нещо без съображение или предвид на неосъществено или отпаднало съображение е задължен да го върне.

Ананиев няколко пъти подавал заявки, с които желал връщането на посочената сума, само че му било отказвано. Вместо това от отсрещната страна му поискали да заплати още 37 800 лв..  

Тогава родопчанинът подал тъжба до прокуратурата в Смолян. Последвало завеждане на правосъдно дело, по време на което сдружението не изпратило представител.

Съдебно-счетоводна експертиза потвърдила, че са направени пет превода по сметка на „ Вержиния ФинКорп “ за сумата, която той претендира.

С решение на Окръжния съд от 11-ти ноември, което не предстои на обжалване, „ Вержиния ФинКорп “ е наказана да заплати на Ананиев 68 550 лева, получена без съображение, а също и 8 612 лева разходи по делото.

ФИРМИТЕ

„ Гранд Спот Маркет “ е учредена през май месец 2020 година с адрес: гр. Пловдив, р-н Южен, бул. „ Стефан Стамболов “ № 87, ет. 5, ап. 28. Първоначалният ѝ притежател е 30-годишната Диляна Карагьозова от Пловдив, само че е с предмет на активност търговия на едро и дребно. Два месеца по-късно тя трансферира сдружението на 33-годишния Денис Чаушев от Кърджали. Тогава той трансформира активността ѝ на работа с благородни метали и скъпоценни камъни, само че адресът ѝ си остава същият.



„ Вержиния ФинКорп “ е основана през 2010 година в София като „ Вержиния-Джи “ ЕООД, последният ѝ адрес  - от 2020 година, е в ЖК „ Люлин “, бул. „ Джавахарлал Неру “ №28, ет.1, ап. 54. Неин шеф и притежател, отново от предходната година, е 31-годишната столичанка Ралица Кръстева. Тогава е променено наименованието и предметът ѝ на активност за работа с благородни метали и скъпоценни камъни. Младата дама има апартамент в столичния регион Витоша, на ул. „ Проф. Велизар Велков “ № 33. Там през 2019-та е записана другата ѝ компания в съдружничество с Александър Кръстев - „ АК Пропъртис 2019 “ ООД, само че в нея тя е вписана като Ралица Петрова-Кръстева.

Към днешна дата уеб страниците на двете сдружения са недостъпни.

На 10-ти март тази година КФН излиза с предизвестие към евентуални вложители и заинтригувани лица. В него тя оповестява, че имат постъпили забележителен брой тъжби от български жители, които настояват, че са изгубили парични средства в резултат на осъществени измами от страна на сдружения с наименования „ Гранд Спот Маркет “ ЕООД, „ Пост Гранд Рисърч “ ЕООД (предишно название „ Гранд Рисърч “ ЕООД), „ Гранд Истърн Маркет “ ЕООД, „ Маркет Прогрес “ ЕООД, „ Мини-Маркет 1920 “ ЕООД, Супер-Маркет 2020 “ ЕООД, „ Глобъл Стратеджи “ ЕАД „ Пост Фин Инженеринг Инкъм “ ЕООД (предишно название „ Фин Инженеринг Инкъм “ ЕООД) и „ Вержиния ФинКорп “ ЕООД.

Комисията предизвестява потребителите и обществеността, че посочените сдружения нямат публикуван лиценз за даване на капиталови услуги и/или осъществяване на капиталови действия по смисъла на член 6 от Закона за пазарите на финансови принадлежности (ЗПФИ). Като причинно-следствена връзка посочените компании нямат право да правят сходна активност на територията на Република България, както и да получават по свои банкови сметки парични средства за вложението им във финансови принадлежности. КФН предизвестява евентуалните вложители, че преди да преведат парични средства за търговия с финансови принадлежности би трябвало да ревизират на интернет страницата на КФН дали съответното лице, по чиято сметка имат намерение да извършат превода, има право да дава капиталови услуги и/или да прави капиталови действия.



Като индикация за това, че евентуалният вложител е обект на машинация, е събитието, че наименованието на сдружението, посочено в контракта като капиталов медиатор, което в някои случаи може и да е идентично с лицензирано такова, се разграничава от наименованието на сдружението, по чиято сметка следва да се преведат паричните средства. Често употребявани са нападателни търговски практики като отправянето на настойчиви и непоискани търговски известия до евентуалния вложител по телефон и  е-поща. Проверка за това кои са лицензираните капиталови медиатори може да се извърши на - и/или на уеб страниците на способените органи от Европейския съюз, както и на на Европейския орган за скъпи бумаги и пазари (ЕОЦКП).

На интернет страницата на КФН е налице и на капиталовите медиатори, които са уведомили Комисията за финансов контрол за желанието си да дават финансови услуги на територията на Република България.

Търгуването посредством медиатор, който не попада в посочените описи, значи, че същият прави активността си нелегално, без да са изпълнени нужните регулаторни и надзорни условия, което надлежно води до неналичието на гаранция за сигурността на вложените средства. Информация за сдружения и платформи, за които е налична отрицателна информация, може да бъде открита на интернет страниците на:

- ;
-

Още от КРИМИ:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР